Thursday 14 January 2016

Παιδεία για όλους ...


«Την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία, με παράλληλη διεύρυνση των ωραρίου λειτουργίας τους», προτείνει -μεταξύ άλλων- ως την ενδεδειγμένη λύση για να καταστεί το σχολείο ευέλικτο και αποτελεσματικό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης» διαβάζω στο iefimerida (link: iefimerida.gr/news/protasi-voyleyti-toy-syriza) από άρθρο του στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ».


Επιτέλους! Επίσης προτείνω οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά να πληρώνουν τα διπλά και τα λεφτά αυτά να πηγαίνουν στο υπουργείο παιδείας για την κάλυψη του κόστους της αξιολόγησης ... Μου αρέσει τόσο πολύ αυτή η ιδέα που να το ξαναδούμε. 

Παράδειγμα, τα μέσα δίδακτρα σε ένα ιδιωτικό σχολείο είναι περίπου €5.000. Έτσι τα 2.400 ευρώ (που προτείνω εγώ - το διπλάσιο της πρότασης του αξιότιμου κύριου βουλευτή) είναι σαν ΦΠΑ 48%! (ευκολάκι) Ακόμα και τα 1.200 ευρώ που προτείνει ο αξιότιμος κύριος Τριανταφυλλίδης είναι σαν ΦΠΑ 24%. Αν σε ένα ακριβό ιδιωτικό το ετήσιο κόστος των διδάκτρων είναι €8.000, τα 1.200 ευρώ αντιστοιχούν σε "ΦΠΑ" 15% ..!. 

Μόνο που ο εν λόγω αξιότιμος και αριστερός (?) κύριος βουλευτής δεν προτείνει την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία αλλά κεφαλικό φόρο στην δημόσια ... Πάντα με δίκαια εισοδηματικά κριτήρια, βεβαίως, βεβαίως!

Τώρα αυτό γίνεται για την υπέρ-του-κανονικού αμοιβή (bonus) των εργαζόμενων-καθηγητών/δασκάλων που όμως χωρίς καμία αύξηση του ωραρίου τους θα επιλεγούν (μέσω αξιολόγησης και αριστείας -η οποία είναι και ρετσινιά, μεταξύ μας) να καλύψουν τις επιπλέον διδακτικές ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος που εισηγείται να γίνει 40 από 30 σήμερα. Δηλαδή αύξηση του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος από τις έξι διδακτικές ώρες στις οκτώ και άρα εργασία -κανονικού ανθρώπου- 8:00 με 15:30 (ή 7:30 ώρες)! Τι δεν καταλαβαίνεις;

Απορία αφελούς νεοφιλελεύθερου: Φορολογία εισοδήματος γιατί πληρώνουμε;

ΥΓ1. «Πουθενά στο κείμενο των δύο άρθρων μου δεν υπάρχει ο όρος δίδακτρα» λέει ο αξιότιμος κύριος βουλευτής σε ανακοίνωσή του που αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» (Α.Τριανταφυλλίδης: Πλήρης παραποίηση και διαστροφή των απόψεών μου).  Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, χρησιμοποιεί τη φράση «συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με αναφορά σε συγκεκριμένο παράδειγμα» και αν το παράδειγμα που χρησιμοποιεί, για να υποδηλώσει με σαφήνεια την ενισχυτική διδασκαλία, δεν είναι το ενδεδειγμένο, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, εντός του οποίου αρθρογραφεί, αναμένει τον αντίλογο.

ΥΓ2. Σωστά, δεν το αναφέρει και εδώ θα βρείτε το κείμενο του άρθρου του που περιέχει τις προτάσεις για τις αναγκαίες τομές - μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΥΓ3. Η οικονομική επιβάρυνση αυτή, η συνδρομή, αν την πούμε δίδακτρα είναι νεοφιλελεύθερο ενώ αν τη πούμε φόρο είναι σοσιαλιστικό. Αυτό που προτείνει ο αξιότιμος κύριος βουλευτής, ο εκπρόσωπος του λαού με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, τι ακριβώς είναι;

α. νεοφιλελεύθερο
β. σοσιαλιστικό - αριστερό
γ. ____________ (συμπλήρωσε το κενό)

1 comment:

You can post your feedback or comment. Please remember to be polite and brief.